Jídlo na nový rok

Tradiční novoroční jídlo: čočka, ale i selátko

Co si dát na novoroční oběd? Dobrým zvykem je mít 1. ledna na talíři čočku, která symbolizuje hojnost. Tato luštěnina svým tvarem totiž připomíná peníze. A čím více jí sníme, tím samozřejmě pro nás lépe. Vhodné je také pojídat klobásy, uzené nebo přímo selátko (rypáček na talíři přináší štěstí). Hodně peněz vám ale zajistí nejen čočka. Ten, kdo u sebe má na Nový rok dost peněz, nemusí se obávat nedostatku v roce následujícím. V některých oblastech se také peče vánočka, do které se přidá hrachové zrno. Ten, kdo toto zrno bude mít ve svém kousku, bude mít po celý rok štěstí.

Co naopak nejíst?

Na Nový rok by se rozhodně neměla pojídat drůbež – ani jiní opeřenci – například slepice, kachna a podobně. Uletělo by vám štěstí. Stejně tak není vhodné konzumovat rybu – štěstí by uplavalo – nebo „rychlé“ maso, třeba zajíce. Štěstí by uteklo.

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama