Ječmen se vrací do českých kuchyní

Ječmen obsahuje více vlákniny a dalších nutričně významných živin než pšenice nebo žito.

Ječmen se jako tradiční obilovina vrací do českých kuchyní. Jeho význam v lidské výživě zdůrazňují nejen vědci a lékaři, ale potvrzují ho i výsledky rozsáhlých klinických studií. Platí to zejména v posledních letech, kdy v důsledku narůstající konzumace vysoce zpracovaných potravin dochází ke snižování podílu nezbytných balastních složek stravy. Ječmen je podle vědců perspektivním zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, tedy složky potravin s nenahraditelnou funkcí pro udržení zdraví a prevenci většiny civilizačních chorob, ať už jde o problémy s trávením, nadváhu, kardiovaskulární nemoci, cukrovku 2. typu i některá nádorová onemocnění.

Ječmen obsahuje více vlákniny a dalších nutričně významných živin než pšenice nebo žito, také proto byl v minulosti jídlem gladiátorů a vojáků. Je také jednou z nejstarších plodin vůbec. V českých poměrech se dnes pěstuje zejména kvůli sladu a jako krmivo. V potravinářství převážila pšenice, hlavně z ní vymletá bílá mouka. Tato mouka má vysoké množství lepku a naopak velmi nízký obsah dalších bioaktivních látek, protože tyto byly v procesu mletí odstraněny.

Od tradičního jelita až po sladkou kaši

Patří do kuchyně, kde rádi experimentujete. Dá se použít v receptech na sladko i na slano. Velmi oblíbené jsou receptury pro výrobu zdravých a lehce stravitelných salátů.

Foto:Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama