Zeleninový vývar se šunkovým svítkem

Rozpis na 4 porce:

  • 2 mrkve
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 petržel
  • 10 ks kapustiček(prodávají v sáčku mražené)
  • 2 cibule
  • olej
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého pepře
  • sůl
  • svazek petrželky
  • mletý černý pepř špetka
  • 10 dk šunky
  • 3 vejce
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžíce strouhanky
  • špetka muškátového oříšku

 Postup:

1- Očistíme zeleninu. V hrnci rozpálíme olej,  asi  3 pol. lžíce, orestujeme  zeleninu, můžeme ji trochu pokrájet na menší kusy, pak  zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Přidáme celé koření, osolíme a vaříme asi 40 minut. Vývar scedíme a zeleninu nakrájíme na malé kousky. Přidáme část nasekané petrželky, dochutíme solí a mletým pepřem. Vývar udržujeme teplý.

2 – Šunku nakrájíme na malé kostičky, zbylou petrželku nasekáme najemno. Z pečícího papíru si vystřihneme kolečko o velikosti pánve (přičteme i boky pánve), na níž budeme péct svítek. Je třeba, aby šlo pánev dát do trouby.

3 – Z  bílků vyšleháme tuhý sníh , do kterého zlehka vmícháme šunku, petrželku, žloutky, mouku a strouhanku. Promícháme, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.

4 – Na rozehřátou pánev položíme pečící papír, potřeme ho trochou oleje, nalijeme na něj svítkové těsto a necháme asi 1 minutu opékat. Poté pánev se svítkem vložíme do trouby předehřáté na 180C a zhruba 10 minut dopékáme. Svítek vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout a nakrájíme na kostičky, které vložíme do horkého vývaru a podáváme.

Nemáme-li pánev s odnímatelnou rukojetí, můžeme svítek upéci klasicky na sporáku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *