Jídlo se bude místo škodlivého plastu balit do mléka

Chystá se revoluce

Plastové potravinové fólie jsou těžko recyklovatelné a do jídla navíc vypouští škodlivé chemikálie. To by se mohlo brzy změnit. Ve Spojených státech přišli s unikátní metodou, jak potraviny i přírodu ochránit. Šunka, sýr nebo maso by se balily do obalů vyrobených z mléčného proteinu.

Washington – Vědci z amerického ministerstva zemědělství by v budoucnosti chtěli využít mléčný  protein, takzvaný kazein, na výrobu materiálu velmi obdobného plastu. Mléčná výroba by nahradila plastové obaly, které neúměrně zatěžují životní prostředí.

Z mléčného proteinu dokážou odborníci vyrobit obal, který je jednak poživatelný a zároveň potraviny lépe ochrání.

„Všechno se balí do co nejmenších obalů. To je sice možná pohodlné jako svačina do školy, ale generuje to velké množství odpadu,“ vysvětlila agentuře Bloomberg Laetitia Bonnailliová, která se na vývoji podílí. Stravitelné obaly by podle ní problém vyřešily.

Podle některých tvrzení navíc plastové fólie uvolňují do potravin škodlivé látky, které následně přispívají k rychlé kazivosti jídla. Naproti tomu kazeinový film až 500krát lépe zabrání proniknutí  vzduchu do potraviny, kvůli kterému se pokrmy nejčastěji kazí.

Kazein – bílkovina tvořená vodou a kazeinovým práškem, která se získává přebytkem z mléka – je také účinnější než doposud vyráběné jedlé fólie ze škrobu a dokáže ochránit i potraviny citlivé na světlo.

Výroba nového typu obalu se kromě mléčného proteinu neobejde ještě bez dvou stěžejních přísad, a sice glycerolu a citrusového pektinu. Díky glycerolu bude fólie jemnější, pektin se pro změnu postará o to, aby byla struktura obalu odolnější vůči vlhkosti a vysokým teplotám. Vědci se nicméně domnívají, že potrvá ještě řadu let, než se výroba mléčného obalu začne celosvětově používat.

Revoluce pro instantní jídla i cereálie

Mléčný obal by se rovněž změnil způsob přípravy instantních polévek či kávy. Káva by se připravovala i s obalem s tím, že fólie z kazeinového filmu by se ve vodě rozpustila.

V takovém případě je ale potřeba uschovat potravinu ještě do alespoň jednoho nerozpustného či kartonového obalu, aby jídlo zůstalo čisté a v suchu, shodují se odborníci. Podle Bonnailliové by ale kazein i v takovém případě pomáhal životnímu prostředí, protože mnoho jídel se stejně i tak naprosto běžně balí do několika ochranných fólií.

Kazein by mohl existovat také v tekuté formě. Jako „sprej“ by se rozstřikoval třeba na cereálie. Nahradil by tak nezdravý cukr, jenž dnes slouží jako „pokrývka“, jež brání cereáliím před rozmočením.

Foto Zdroj:zpravy.aktualne.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama