Hlášení v systému RASFF: 42. týden 2018

Sledujte tato varování týkající se vašeho zdraví

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkamirozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtaři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

19/10/2018

Spojené království

 2,4-dinitrofenol (DNP) (přítomnost) v doplňku stravy pro kulturisty

Čína

19/10/2018

Slovensko

 nepovolené látky karborfuran 0.045 mg/kg – ppm) a amitraz (0.88 mg/kg – ppm) v sušených plodech kustovnice čínské (goji)

Čína, zpracováno v České republice

19/10/2018

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených výrobcích z mletého hovězího masa

Belgie

19/10/2018

Švédsko

 riziko předávkování vitaminem B6 a příliš vysoký příjem vitaminu B6 (50 mg/den) z vitaminu B a B-komplexu

Spojené království

19/10/2018

Francie

  Listeria monocytogenes(320 KTJ/g) v mražených pečených kuřecích prsních plátcích

Polsko

19/10/2018

Nizozemsko

 nedeklarovaná vejce v omáčce chipotle aioli

Švédsko

19/10/2018

Belgie

 nedeklarovaná pšenice a celer v chlazených kuličkách z kuřecího masa se zeleninou

Belgie

19/10/2018

Itálie

 rtuť (2.352 mg/kg – ppm) v mražených hřbetních částech žraloka mako (Isurus oxyrinchus)

Portugalsko

17/10/2018

Itálie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v mražených křepelkách

Itálie

17/10/2018

Spojené království

 stopy arašídů (4.8; 2.5 mg/kg – ppm) v sezamu a sezamové pastě tahini

Egypt

17/10/2018

Německo

 shiga toxin produkující Esterichia coli (stx1+ /25g) a vysoké množství Escherichia coli (19000 KTJ/g) v sýru ze syrového mléka

Belgie

17/10/2018

Belgie

 rtuť (1.6 mg/kg – ppm) v mražených steacích z mečouna

Španělsko

17/10/2018

Francie

histamin (258 mg/kg – ppm) v sardinkách v konzervě

Chorvatsko

17/10/2018

Belgie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v chlazených celých kuřatech

Belgie

17/10/2018

Malta

 Vibrio alginolyticus, Vibrio cholerae NON O:1/NON O:139 a Vibrio mimicus v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis)

Itálie

16/10/2018

Dánsko

 nedeklarované mandle v granole s kakaem a mandlemi nesprávně označené jako granola s borůvkami, datlemi a kardamomem

Švédsko

16/10/2018

Belgie

 nedeklarované krevety v mražených sýrových kroketách

Belgie

16/10/2018

Nizozemsko

 úlomky plastu (5-11 mm) v mražených sýrových nugetách s chilli

Německo

16/10/2018

Francie

 cizí těleso (jehla) v mražené pizze s mozzarellou

Německo

15/10/2018

Belgie

 kadmium (0.31 mg/kg – ppm) ve špenátových listech

Nizozemsko

                  Krmiva

15/10/2018

Dánsko

 úlomky skla v krmivu pro psy

Německo

Zdroj:www.bezpecnostpotravin.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama