Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva 34. týden 2018

 Sledujte tato varování týkající se vašeho zdraví

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkamirozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtaři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

24/08/2018

Německo

 aflatoxiny (B1 = 21.8; celk. = 23.3 µg/kg – ppb) v sušených fících

Turecko

24/08/2018

Nizozemsko

 nedeklarované ořechy.(mandle, vlašské ořechy) a sezamová semínka v mini měsíčních koláčcích

Hongkong

24/08/2018

Německo

 vysoký obsah jódu (63 mg/kg – ppm) v sušených chaluhách

Čína, přes Hongkong a Nizozemsko

23/08/2018

Nizozemsko

 Salmonella v kardamomu mletém, bio

Guatemala

23/08/2018

Německo

 cizí těleso (kousek kovu) v karamelových bonbonech

Nizozemsko

23/08/2018

Švýcarsko

 aflatoxiny (B1 = 24 µg/kg – ppb) v pistáciích s mléčnou čokoládou

Itálie

22/08/2018

Německo

 vysoký obsah jódu (5605 mg/kg – ppm) v sušených řasách

Jižní Korea

22/08/2018

Švédsko

 stopy laktoproteinu v raviolách s mletým masem v omáčce

Rakousko

22/08/2018

Německo

 ochratoxin A (69 µg/kg – ppb) v ovsu, bio

Česká republika

22/08/2018

Rakousko

 vysoký obsah jódu (243.19; 258.68 mg/kg – ppm) v sušených řasách

Nizozemsko

22/08/2018

Rakousko

 koaguláza pozitivní Staphylococcus (1 700 000 KTJ/g) v nudlích

Německo

22/08/2018

Německo

 aflatoxiny (celk. = 121 µg/kg – ppb) v sušených fících

Španělsko

21/08/2018

Německo

 vysoký obsah jódu (59.1 mg/kg – ppm) v sušených chaluhách

Jižní Korea, přes Rakousko

21/08/2018

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v anýzu mletém

Španělsko

21/08/2018

Itálie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v želatině

Německo, baleno v Itálii

21/08/2018

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v uzeném norském lososu

Nizozemsko

21/08/2018

Rakousko

 úlomky skla ve vanilkové zmrzlině

Maďarsko

21/08/2018

Francie

 Listeria monocytogenes (> 1500 KTJ/g) v chlazeném předvařeném falafelu

Francie

21/08/2018

Dánsko

 nedostatečné označení (alergeny soja) hořčice a celer neuvedeny na etiketě v anglickém jazyce) šunky s ořechy

Lotyšsko

20/08/2018

Dánsko

 úlomky skla v chlazeném trhaném vepřovém mase

Polsko

                  Krmiva

Materiály přicházející do styku s potravinami

24/08/2018

Finsko

 migrace olova (49.0, 50.8, 54, 54.5 mg/dm²) z keramických hrnků

Čína, přes Nizozemsko

Zdroj:www.bezpecnostpotravin.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama