Byliny Jeřabina – Trnka a jejich léčebné účinky

Léčivé účinky jeřabin

Jeřabiny jsou nádhernou podzimní dekorací, ale věděli jste, že mají i nezanedbatelné léčivé účinky? Jsou velmi účinným antirevmatikem, vyplavují močový písek a kaménky, čistí močové cesty, ledviny a krev, usnadňují trávicí procesy a posilují imunitní systém.

Jeřabiny pomáhají i při dermatologických potížích a zmírňují projevy alergií, obsahují velké množství vitamínů C, K, E a A, karoten či třísloviny.

Proč nejíst jeřabiny čerstvé?

Nedoporučuje se konzumovat jeřabiny čerstvé, mohou tak způsobit lehkou otravu. Výborné a přínosné jsou však určitě sušené, ve formě sirupu, čaje či šťávy, kompotované, nevšední lahůdkou jsou pak jeřabiny naložené v alkoholu.

Květy a plody jeřabin a jejich léčebné využití

Z květů jeřábu, který je mimochodem krásným okrasným stromem, se připravuje čaj proti kašli (často v kombinaci s oblíbenými šípky.

Jak poznat nejedlý druh jeřabin?

Listy nejedlých jeřabin (jeřabina ptačí) jsou od stonku zhruba do poloviny ozubené, plody jsou trpké a na chuť nepříjemné. Pilování na listech však bývá variabilní, takže určovat tak poživatelnost jeřabiny podle listů může být zavádějící. Nejjednodušší je podle všeho ochutnat plod. Nejedlá jeřabina má hořkou a svíravou chuť, zatímco ta jedlá je příjemně sladkokyselá.

Trnky a jejich příznivé účinky na zdraví

Trnka obrůstá bobulkami, které jsou zásobárnami vitaminu C, cukru a tříslovin. Kromě toho obsahují minerály jako vápník, draslík, hořčík aj. Trnkový čaj působí proti průjmům, zánětům, žaludečním potížím, ale i chorobám močových cest. Jen pozor, s konzumací se to nemá přehánět. I z listů se dá připravit chutný čaj, který podporuje látkovou výměnu a zlepšuje stav při nachlazení. Když už jsme u trnky, nemůžeme vynechat jeřáb ptačí.

  • Stahující prostředek proti žaludečním potížím, onemocněním močového měchýře a močových cest,
  • pomáhají při průjmech,
  • podporují vylučování žluči,
  • působí protizánětlivě, detoxikačně a ochraňují buňky před volnými radikály,
  • silné močopudné účinky, odvodňují,
  • podporují imunitní systém,
  • vyživují a zvláčňují pokožku,
  • upravují krevní tlak – prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění,
  • normalizují hladinu cukru v krvi – prevence vzniku diabetu.

Pozor!
Zvýšené terapeutické dávky plodů mohou být příčinou hydrolýzy amygdalinu na kyanovodík, což může vést k přiotrávení organismu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *