Houby a účinky na lidský organismus

Houby jsou z 87 až 90 procent tvořeny vodou

Zhruba tři až čtyři procenta tvoří bílkoviny a další dusíkaté látky a pět až šest procent sacharidy.

Z velké části jde o nestravitelné polysacharidy – chitin a betaglukany. V posledních letech se ukazuje, že například betaglukany z hlívy ústřičné mohou hrát velmi důležitou roli pro výživu buněk zajišťujících přirozenou imunitu organismu. Byly z ní izolovány také látky, které snižují hladinu cholesterolu.

Na jednu stranu je tedy konzumace hub z hlediska lidského zdraví užitečná, na druhou stranu právě polysacharidy mohou za to, že jsou pro žaludek těžké a hůře stravitelné. Neměli bychom jich proto sníst velké množství najednou nebo si je dát chvíli před tím, než půjdeme do postele. Na talíře dětí do tří let věku nepatří vůbec, a také starší lidé by měli houby konzumovat s mírou. Pro trávení je určitě lepší, když houby uvaříme nebo podusíme do úplného změknutí. Rozhodně je tato úprava především pro děti a seniory bezpečnější než všemi oblíbená smaženice.

Některé druhy hub jsou jedlé až po tepelné úpravě, v syrovém stavu mohou být mírně jedovaté a vyvolávat trávicí potíže. Určitě si musíme dát dobrý pozor, do čeho houby sbíráme a jak je uchováváme. Vinou vysokého obsahu vody se snadno zapaří, plesnivějí a podléhají mikrobiální zkáze. a tak sběr do igelitových tašek je absolutně nevhodný. Doma pak houby zpracujeme nejlépe okamžitě a všechny červivé a plesnivé vyhodíme.

Stravitelnost hub zvýšíme tak, že je před přípravou nakrájíme nebo nasekáme na menší kousky.

Hlavní je při úpravě je nesolit a dobře povařit, podusit, nebo usmažit. Těsně před dokončením solíme, případně přidáváme další koření.Lépe stravitelné jsou houby nakládané v soli – před úpravou je pak dobře propláchneme a již nesolíme. Sušené houby  před úpravou necháváme  alespoň na dvacet až třicet minut namočit. Lepší je  ponechat houby namočené i několik hodin, kdy je můžeme namočit do mléka a pak vypadají jako čerstvé.

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama