Coca Cola Zero škodlivost a účinky

Nápoj s vysokou toxicitou pro váš organismus

Složení :

  • E 952 – Cyklamáty – skóre škodlivosti 6
  • E 951 – Aspartam – skóre škodlivosti 5
  • E 950 – Acesulfam K – skóre škodlivosti 4
  • E 150 – Amoniak sulfitový karamel – skóre škodlivosti 3
  • E 338 – Kyselina fosforečná – skóre škodlivosti 2
  • E 331 – Citronany sodné – skóre škodlivosti 1
  • E 290 – Oxid uhličitý – skóre škodlivosti 0

Nyní si přečtěte co je obsahem tohoto toxického nápoje, který mnozí konzumují a také ho dávají svým dětem.

Cyklamáty Jedná se o umělé sladidlo, které nemá žádný energetický obsah. Vyrábí se synteticky přidáním hydroxidu sodného nebo vápenatého (louh) do cyklohexylaminu, který se používá jako přípravek proti hmyzu a korozi, nebo při výrobě plastů. Bylo zjištěno, že mohou u pokusných krys způsobit rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace a poškození varlat. Cyklamáty nejsou pouze v Coca Cole Zero, ale i v dalších výrobcích, jako například nápojích Korunní s příchutěmi, limonádách, Loyd horkých nápojích Tea, Caprio Juice, Šumivé vitamíny tablety, Olé limonády aj.

Aspartam –  200 x sladší než cukr. Zvýrazňuje aroma. Používá se ve více než 6000 potravinách po celém světě. Látka není stabilní při zahřívání – ztrácí svou sladkost. V těle se rozkládá na 3 látky – fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol. Zvyšuje chuť k jídlu. Má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Používá se jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků a další.Vyrábí se synteticky z aminokyseliny fenylanin a z kyseliny asparaginové.V roce 1974  se objevily první zmínky o možném poškozování mozku.Jedná se o vojenskou látku. Doporučujeme, přečíst si článek o Aspartamu :

http://vesmironas.cz/22/04/2018/zbran-hromadneho-niceni-aspartam-sladky-zabijak/

Acesulfam –  Zvýrazňovač chuti, 200 x sladší než cukr, má jemně nahořklou chuť, která je potlačena kombinací s dalšími sladidly. Má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Nemá žádné kalorie. Vyznačuje se dlouhou trvanlivostí a odolností vůči vysokým teplotám. Používá se v bonbónech, nealkoholických a alkoholických nápojích, instantních nápojích, pekařských výrobcích, jogurtech, zmrazených dezertech, žvýkačkách, želatině, konzervovaných výrobcích, pudincích, instantní kávě. Využívá se také samostatně jako stolní náhradní sladidlo v podobě tabletek. Dále v hygienických potřebách nebo farmaceutických výrobcích. Látka se vyrábí synteticky methylací oxathiazinu uhelnatého, následnou krystalizací a smísením s draselným hydroxidem.  Nevstřebává se v lidském těle, je vylučován v moči. Studie uvádějí zvýšený výskyt nádorů u krys krmených acesulfamem.

Amoniak sulfitový karamel – Potravinám dodává stálou hnědou barvu. Používá se k barvení cola nápojů, čokolád, džemů, bonbónů, sirupů, cukrovinek, sójové omáčky, piva, červeného vína, rumu, brandy, whisky, jako přísada v některých pekařských výrobcích, celozrnném pečivu, sušenkách, instantních polévkách. Dále se využívá v kosmetice, zubních pastách, krmivech pro zvířata. Vyrábí zahříváním různých druhů cukrů (třtinového, řepného ale i cukru, který vznikne štěpením škrobů)za současného přidání velmi malých množství alkálií nebo minerálních kyselin. Tyto druhy karamelů jsou toxické nebo karcinogenní. Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řídká stolice a zvýšená střevní činnost.

Kyselina fosforečná – Využívá se hojně v potravinářství především jako ochucovadlo a k okyselení colových nápojů. Je to nejlevnější, ale nejsilnější okyselující látka. Díky své okyselující a štiplavé chuti uplatňuje především pro výrobu nápojů typu cola a dalších nealkoholických nápojů, ale také do želé, mražených mléčných výrobků, sladkostí, pekařských výrobků nebo v pivovarnictví. Má však řadu jiných vlastností např. jako zdroj fosforu, zvyšování účinku antioxidantů v rostlinných tucích nebo odstraňování nežádoucích účinků kovů. Využívá se tedy i pro výrobu sýrů a tuků . Vyrábí se průmyslově reakcí oxidu fosforečného s vodou. Dráždí pokožku a sliznici. Jako zdroj fosforu při vyšších dávkách způsobuje jeho nadbytek. 

Citronany sodné – Používá se k úpravě kyselosti nebo k zachování bublinek v perlivých nápojích. Bližší rozdělení: dihydrogencitrát sodný, hydrogencitrát sodný  citrát sodný. Citrát sodný se používá jako emulgátor do zmrzlin, sýrů a kondenzovaných mlék. V tavených sýrech má funkci tavící soli pro zlepšení roztíratelnosti. Dále se využívá pro úpravu kyselosti ovocných nápojů, cukrovinek, ovocného želé, zavařenin, džemů. Do perlivých nápojů se přidává z důvodu zachování bublinek. Průmyslově se vyrábí přidáváním žíravé sody (hydroxidu sodného) do kyseliny citrónové. Údajně se jedná o bezpečnou látku, což z jeho výroby nevyplývá.

Oxid uhličitý – Bezbarvý, nehořlavý plyn bez zápachu se slabou kyselou chutí. Stlačením může získat i pevné skupenství, známé jako suchý led. Tvoří bublinky v limonádách a způsobuje nakypřenost těsta. Zároveň se používá k ochraně potravin proti plísním a některým bakteriím (zamezuje k nim přístup kyslíku). Slouží jako rozpouštědlo při výrobě kávy a čaje bez kofeinu. Uvolňuje se při hoření a spalování oleje či uhlí. Laboratorně se připravuje reakcí uhličitanů a průmyslově se získává tepelným rozkladem vápence. Údajně je bez vedlejších účinků.

Foto: http://www.chdmart.com

Reklama

1 komentář: „Coca Cola Zero škodlivost a účinky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama