Hřebíček koření králů – Proč?

Hřebíček byl v dávných dobách ceněn jako zlato

Původně k nám toto koření přišlo až z daleké Číny, kde je v rámci čínské medicíny využíván již celá staletí. Jedná se o  usušené poupě Hřebíčkovce vonného, je to tropický zelený strom. 

Je vynikajícím prostředkem proti bolesti. Hřebíček tak okamžitě ničí bakterie a různé jiné mikroorganismy.Užívá se na podporu trávení. Také dezinfikuje, znecitlivuje,bývá součástí různých balzámů, kloktadel a inhalací. Destilací se z něj získává silice, která se v lékařství používá jako výrazné antiseptikum, neboť zastavuje růst stafylokoků, streptokoků a dalších bakterií.

Při bolestech zubu je vhodné jej cucat tak, aby se co nejvíce dotýkal bolavého zubu. Ulevuje při komářích bodnutích a můžete jej použít jako odpuzovač hmyzu do repelentu nebo jen tak, že se natřete hřebíčkovým olejem.

Hřebíček obsahuje velké množství silice, pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, olej a sliz

Je vynikající ke zbavení se parazitů v těle. Žvýkejte ho alespoň dvakrát denně, ale  klidně i častěji. Jde o silná preventivní opatření. Pokud jste tedy náchylní na průjmy, či zažívací problémy, je vynikající prevencí, která zastaví množení jakýchkoliv parazitů.

Použití v kuchyni : Typická chuť hřebíčku je nasládlá, mírně ostrá a výrazná. Hřebíček se používá při úpravě masa, zvěřiny, ale také se z něj vyrábí likéry a cukrovinky. Je oblíbenou součástí zavařenin, pečeného čaje a nesmí chybět ve svařeném víně.

Účinky hřebíčku:

  • analgetický – snižuje a odbourává bolest
  • antibakteriální – ničí bakterie a posiluje imunitu
  • antiseptický – působí dezinfekčně při vnějším i vnitřním použití
  • anestetický – hřebíček má účinky místního znecitlivění
  • močopudný – pročišťuje organismus

Na co vše lze hřebíček využít?

  • bolesti zubů, dásní a paradentóza
  • rýma, záněty horních cest dýchacích, plic, dutin
  • střevní záněty, katary, nevolnosti způsobené požitím zkaženého jídla
  • k osvěžení dechu
  • bolestivé klouby, revma, dna
  • dezinfekce ran, špatně se hojících zranění
  • povzbuzuje činnost srdce

Hřebíček proti klíšťatům a hmyzu

Použijte líh nebo jakoukoli pálenku, třeba i Alpu, a ponořte do tohoto alkoholu na husto hřebíčky tak, aby byly potopené. Nechte louhovat 14 dní, poté přeceďte přes plátýnko a nalijte do rozprašovače. Tímto přípravkem si postříkejte boty, ponožky, kalhoty i kůži okolo krku a rukou, než vyrazíte do lesa. Můžete jím nastříkat také okenní rámy doma.

Čaj z hřebíčku

Ingredience:  2 hřebíčky, 200 ml vody, 2 lžičky medu, 1 kolečko citronu

Postup: rozdrcené hřebíčky spařte vroucí vodou a nechte tři minuty vyluhovat. Přeceďte, vmíchejte med, přidejte kolečko citronu a pijte. Tento nápoj pomáhá při nadýmání.

Hřebíčkový odvar

Proti silným bolestem zabere nálev z tohoto koření vypitý nalačno. Stačí nechat šest rozdrcených hřebíčků louhovat dvacet minut ve 200 ml horké vody. Je účinný například při  těžkých střevních infekcí.

Předávkování hřebíčkem

Není vhodné užívat hřebíček dlouhodobě, může být pro organismus nebezpečné. V běžných dávkách je hřebíček naprosto bezpečný, a to i v těhotenství a při laktaci. Nebezpečí vzniká pouze při předávkování nebo při příliš dlouhé léčbě. Hlavní součást silice – eugenol totiž nepříznivě ovlivňuje krevní srážlivost a mohlo by dojít až k samovolnému krvácení.

Foto: http://jahodova.opti-mystic.cz,https://hobby.idnes.cz/

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama