Výskyt mražené kukuřice s bakterií Listeria

Potravinářská inspekce upozorňuje na riziko výskytu mražené kukuřice kontaminované bakteriemi Listeria monocytogenes na tuzemském trhu

Vydáno: 10.7.2018

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby stahované šarže potravin nekonzumovali.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela prostřednictvím evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF notifikaci od dozorového orgánu v Belgii, která informuje o distribuci různých mražených zeleninových směsí vyrobených v Belgii za použití závadné suroviny – kukuřice od maďarského výrobce Greenyard Frozen. Notifikace informuje o možné kontaminaci bakteriemi Listeria monocytogenes u šarží suroviny vyrobených v období 13. 8. 2016 – 20. 6. 2018. Potravinářské výrobky – převážně mražené zeleninové směsi – obsahující závadnou surovinu jsou aktuálně stahovány z trhu v několika evropských státech.

V současnosti dochází ke stahování rizikových potravin z tuzemského trhu, o čemž v souladu s požadavkem právních předpisů informují dotčení prodejci na svých webových stránkách: Tesco Stores ČT a.s.,Lidle Česká republika v.o.s., Penny Market s.r.o., a Makro ČR s.r.o.

Bakterie Listeria monocytogenes vyvolává onemocnění listerióza. Onemocnění postihuje zejména osoby se sníženou imunitou, starší osoby, těhotné ženy a novorozence, u zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků. Bakterie přežívají i teploty pod 0°C a ke snížení rizika infekce z mražené zeleniny by ji spotřebitelé měli pečlivě vařit a nekonzumovat bez vaření (např. v salátech a smoothies).

Foto:Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz,https://ct24.ceskatelevize.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama