Bolesti hlavy – migréna

Migréna je porucha regulace  napětí cévních stěn v hlavě

Hlavním příznakem jsou bolesti hlavy, zpravidla to bývá jen na jedné straně a u dalšího záchvatu může být bolest vnímana zase na druhé straně. U většiny postižených se před záchvatem objevují různé příznaky, jako jsou mžitky před očima, výpadky vidění ve zrakovém poli ap. Což bývá zúžením cév, po kterém následuje záchvat vyvolaný následným roztáhnutím cév.

Bolesti hlavy jsou velmi silné a provází je také pocit ,,vyschlých úst“, nucením na zvracení až zvracením, průjmem, jindy zase zácpou. Po záchvatu se objevuje časté močení.

Migrénou trpí 10-20% populace a jsou jí postiženy lidé všech věkových kategorií, kdy ženy až třikrát častěji než muži. Také je dokázáno, že bývá rodinně podmíněna.

Příčina ani vznik nejsou v podstatě objasněny, ale předpoklady jsou v účasti hlavně těchto šesti faktorů:

  • stres
  • deprese
  • alergie na potraviny
  • hypoglykémie
  • hromadění vody v organismu
  • hormonální změny

Již před více jak 2000 lety objevil Hippokrates vztah mezi mlékem a bolestmi hlavy. Od té doby byla provedena řada výzkůmů a kromě mléka byly nevhodné potraviny zařazeny také:

Cola, čokoláda, vepřové maso, kukuřice, cibule, česnek, káva, droždí, cukr, vejce, houby, černý čaj, sýry, smažená jídla, pečené kuře, hovězí maso, mořští živočichové, kakao, uzeniny,lískové ořechy atd. Většinou je člověk alergický na jednu z mnoha označených potravin.

Proto je užitečné zjistit si příčinu vyvolání záchvatů migrény. Nejlepší je vyloučit postupně různé druhy potravin z jídelníčku po dobu několika dní a sledovat, zda se záchavt dostaví ve stejné podobě.

Pro lidi trpící migrénou je vhodná strava s nízkým obsahem tuků. Také není vhodné používat rafinovaný cukr,ani potraviny s tímto cukrem. Vyhýbat se kofeinu a to nejen v nápojích, ale také v mnoha lécích, které ho obsahují, jako např. ataralgin, mironal a další léky na bolesti.

Dále vyloučit potraviny s aditivy a to konzervované, jako jsou polévky v sáčku, vegety ap., dusičnany sodné, taraziny, což je potravinářské barvivo. Samozřejmě se vyhýbat alkoholu a kouření.

Vyhýbat se nadměrnému solení(používat pouze Himalájskou sůl) a plísňovým a zrajícím sýrům.

Co také bývá nezanedbatelné je vliv různých parfémů, voňavek, ale i smogu a vůně květů, např. lilie.

U některých lidí záchvaty spouští antibiotika, proto číst příbalové letáky.

Léčba:

  • Nejdůležitější je klid v tmavé místnosti a tichu s ledem na hlavě
  • Pokud jste venku, vyhýbejte se slunečnímu světlu a buďte ve stínu.
  • Dostatečně pijte mírně chladnou vodu, nebo minerální vodu neperlivou s hořčíkem je nejvhodnější
  • Potřete si čelo a spánky mentolem, nebo Francovkou Alpou krémem
  • Lehce si tlačte na bod uprostřed čela v dolní části nad kořenem nosu

1 komentář: „Bolesti hlavy – migréna

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *