Kopřiva královna bylin- sirup

Kopřiva dvoudomá –  léčivka

Nejlepší je sbírat kopřivy v dubnu a květnu. Vyrazíme někam do přírody vybaveni gumovými rukavicemi a nůžkami, kterými pak odstřiháváme vrcholky rostlin.

Přesypeme do hrnce a zalijeme vodou asi 2 litry až 3 litry. Pod pokličkou uvedeme do varu, stáhneme oheň a necháme mírně vařit přibližně hodinu. Kopřivový vývar spolu s nakrájenými citróny necháme 24 hodin louhovat. Nesmíme zapomínat na očištění citrónů od pesticidů a to v nálevu vody a octu(cca3 pol.lžíce na litr vody) asi 10 minut. Poté pod tekoucí vodou opláchnout, nebo můžeme slupku v rukavicích oloupat.Druhý den přes plátno, nebo pevnou tkaninu přecedíme(může být i síto) a přidáme cukr a povaříme tak necelou hodinu a horké plníme do čistých sklenic. Pokud nechcete sirup s cukrem, můžete použít med. Na 2 kilogramy cukru velkou sklenici medu.

Recept na sirup z kopřiv :

Ingredience .

  • cca 100 ks kopřiv (špiček)
  • 4 ks citrónů
  • 2 -3 kg třtinového cukru

Kopřivový sirup v množství jedné až dvou polévkových lžic denně podáváme hlavně na posílení imunity nebo při očistách organismu. Můžeme ho rozmíchat ve vodě nebo studeném čaji. Hodí se  i na urychlení metabolismu a celkové zlepšení práce trávicí soustavy, jater, žlučníku i slinivky. Zvyšuje tvorbu červených krvinek, snižuje krevní tlak, má pozitivní vliv na funkce srdce i cév. Pravidelně popíjený kopřivový sirup nebo čaj urychluje růst vlasů i nehtů a zlepšuje jejich kvalitu. Lidoví léčitelé kopřivy také doporučují při problémech s ledvinami a močovými cestami.

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama