Jablka pro naše zdraví

1 jablko denně je prevencí i lékem

Jabloň domácí je typickým stromem českých a moravských zahrad. Pravlastí jabloně je Turkmenistán a Kavkaz.

Jablka obsahují :

  • Pektin v hojném množství. Rozpustná vláknina (pektin) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla, a předchází tak vzniku rakoviny.
  • Vysokým obsah vlákniny a jeho nízkou energetickou hodnotu.
  • Provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E.
  • Flavonidy – pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních chorob.
  • Fruktózu – sladkou složkou jablka je fruktóza, jednoduchý cukr, který se ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji, a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní.
  • Minerály – jablko obsahuje více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík, které jsou nezbytné pro stavbu kostí.
  • Enzymy – ovlivňují činnost zažívacího ústrojí, působí příznivě při zažívání, žaludečních a střevních potížích. Normalizují střevní mikroflóru, pomáhají trávení, šetří slinivku břišní obsahem látek podobných inzulinu.

Jablka jsou výtečným dietním pokrmem. Oboustranně regulují stolici, při zácpě projímají, při průjmu staví. Asi jednu třetinu tohoto ovoce tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky (například rtuť a olovo) a odvádí je z těla ven.

Naši předkové velmi často používali takzvanou jablečnou dietu, kterou léčili poruchy trávení, těžké záněty střev a žaludku.

U chorob srdce, ledvin, při otylosti a vysokém krevním tlaku alternativní medicína doporučuje pravidelně jednou týdně zařadit takzvaný jablečný den, při kterém se jí pouze jablka v množství dvanácti až patnácti za den. Zase je nutné dát pozor na chemické ošetření. Zbavení se chemických látek: jablka namočíme na deset minut do roztoku vody a octa, poté opláchneme pod tekoucí vodou.

Alternativní medicína také využívá síly jabloňových květů. Čaj z nich pomáhá při vyčerpanosti organismu, při chrapotu, kašli, horečce a  nemocech ledvin.

Výborných prostředkem, který nás potěší hlavně v zimním období, je jablečný sirup. Podává se při kašli, chrapotu, horečce, protože uklidňuje a celkově posiluje oslabený organismus.

Na popáleniny, omrzliny, dlouho se hojící rány, jizvy se užívá  čerstvá kašička z jablek, nebo-li jablečné pyré.

Jelikož jsou jablka výborným zdrojem vápníku, pomáhají posilovat kosti a obecně jsou velmi prospěšná pro zdraví kostí.

Detoxifikují játra a zabraňují kardiovaskulárním nemocem.

Zavařená jablka na zimu :

Oloupaná a pokrájená jablka promícháme se skořicí(můžeme přidat i rozinky) a napěchujeme téměř po okraj do sklenic. Uzavřeme čistými víčky a sterilizujeme cca 15 minut. Sklenice ponoříme jen z jedné třetiny do vody, aby se jablka moc nerozvařila. Použítí je na nás. Můžeme mít takto připravena jablka na zimní pečení štrůdlu.

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama