Amarant – Červený laskavec – Zlato Inků

Tuto úžasnou rostlinu pěstovali již  staří Mayové, Inkové a Aztékové, pro něž byl posvátnou plodinou. Již z názvu vyplývá laskavost této léčivé a prospěšné byliny.

Není náročný na pěstování , jelikož nepotřebuje kvalitní půdu roste i v nepříznivých klimatech, jako je například sucho a tak se mu daří i v Evropě a u nás se pěstuje od 90. let minulého století. Můžeme ho vysévat i na kompostech a to nejpozději do konce dubna. Hlavní surovinou amarantu jsou semena. Působí jako prevence snižování hladiny cholesterolu v krvi, dále ateroskleróze, chrání buňky a tím údajně brání vzniku nádorových onemocnění trávicího traktu. Také pomáhají  proti zácpě. Samozřejmě je možné zpracovávat i listy, z těch si můžete připravit špenát, nebo salát. Semínka se mohou konzumovat přímo, mají chuť jako ořechy a nebo upražit podobně, jako kukuřici.

Amarantové pukance, jak je vidíme na obrázku mají různá použití.  V této úpravě jsou vhodná do jogurtů, do pomazánek, polévek,  k posypání ovocných, nebo zeleninových salátu, sladkých knedlíků, nebo jen tak je konzumovat místo nezdravých chipsů. Můžeme ho také opékati, či použít na přípravu například amarantových sušenek.

Léčivé složky amarantu : 

  • rostlinné bílkoviny
  • vitamin E
  • nenasycené mastné kyseliny
  • minerální látky – železo, zinek, vápník, hořčík a měď

Patří mezi obiloviny, jelikož semena se upravují stejně jako obilná zrna a to na mouku. Velkou výhodou je pro diabetiky bezlepkové diety, také vegetariány , pro vysoký obsah železa. Ze semen se získává olej, který se  využívá nejen v potravinářství, ale také v kosmetice a krémy jsou vynikající pro lidi s citlivou pletí, právě pro cennou látku skvalen. Jedná se o nenasycený uhlovodík, který pomáhá v boji proti rakovině, podporuje imunitní systém regeneruje  organismus.

V některých krajinách se již přidává do másla, cukrovinek a dalších potravin, kde nahrazuje bílkoviny. Také je velice vhodný jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Amarantů je asi 50 druhů. Zahrádky zdobí letnička zvaná laskavec ocasatý, ale  k potravinářskému využití je vhodný amarant metličkový

Foto : https://cz.pinterest.com/pin/262475484510045085/

 

 

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama