Černý bez do vaší lékárničky

V České republice rostou 3 druhy bezu

Bez černý je využíván v lidovém léčitelství a plody jsou různým způsobem zpracovávány na šťávy, džemy apod. Nejčastěji je černý bez používán v kuchyni. Výborné jsou řízky z mladých květů černého bezu. Již naši předci věděli, jaký poklad se v černém bezu ukrývá. V dávných dobách byla tato rostlina považována za všelék.

Bez je trochu mlsný keř, a tak nejraději roste na místech bohatých na živiny, především dusík, a místech s dostatečnou půdní vlhkostí. Květy obsahují vitamín C, silice i flavonoidy, které oceníte v chřipkovém období.

Léčebné účinky plodů černého bezu jsou také nezanedbatelné. Sirup, či odvar z nich tlumí bolesti nervového původu, podporuje imunitu, čistí tělo od škodlivin.

Z bezu však upotřebíte i listy a na podzim šťavnaté plody, zvané bezinky. Z bezinek si můžete vyrobit hustou šťávu, marmeládu, nebo třeba výborné víno.

Léčivé účinky bezu:

  • Pomáhá při bolestech kloubů.
  • Pomáhá při revmatismu.
  • Čistí krev.
  • Působí močopudně.
  • Snižuje horečku.
  • Podporuje pocení.
  • Působí analgeticky.
  • Léčivý čaj na nachlazení.
  • Podporuje normální funkci imunitního systému.

Sklízení

  • Květy: Období června a začátek července je ideální pro sběr květů. Černý bez roste hojně i ve městech. Na sběr vyrazte s košíkem, papírovou taškou  nebo plátěným pytlíkem, aby se bez nezapařil.
  • Plody a listy: Plody sklízejte až těsně před prvními mrazíky na podzim, kdy je jejich barva černá – až tehdy jsou plně zralé. Na listy bezu můžete vyrazit kdykoli, nejlépe, pokud jsou ještě mladé.
  • Skladování: Květy sušte nejlépe zavěšené na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, vždy ve stínu. Plody je lepší využít čerstvé, nebo zavařené či jinak tepelně zpracované.

Hustý med nebo sirup 

  • 40 květů černého bezu
  • 1,5 l vody
  • 500 gr cukr, citron

Svařte omyté květy s vodou a nechte přes noc vyluhovat. Druhý den z rána sceďte a přidejte cukr a šťávu ze 3 citronů. Vařte do zhoustnutí a poté slijte ještě vlažné do lahví, které dobře uzavřete a dejte do chladu. Pokud zvolíte více cukru, získáte hustší med, v opačném případě vám vznikne léčivý sirup.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sambucus_nigra_0001.JPG, www.zahrada-centrum.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama