Opakovaně použitelné kelímky na „kávu s sebou“

Pravidla dodržování, aby se zabránilo případným zdravotním rizikům při pití ze svých opakovaně používaných šálků

Poměrně rozšířenou praxí se stávají zákazníci, kteří používají své vlastní opakovaně použitelné kelímky na „kávu s sebou“. Na stále více místech, jako jsou čerpací stanice, pekárny, kavárny a večerky, doplňují zákazníkům teplé nápoje do opakovaně použitelných šálků, které si zákazníci sami přinášejí. Jedná se především o jedince, kteří si rádi vychutnávají šálek horké kávy, čaje nebo čokolády i mimo domov, a chtějí se vyhnout odpadům způsobeným jednorázovými kelímky. V současné době je výběr ze široké škály opakovaně použitelných kelímků, včetně termo hrnků.

Spolkový úřad pro hodnocení rizik radí uživatelům, aby si mohli z hygienického hlediska bezpečně vychutnat horký nápoj, že mají mít znovu využitelné kelímky před použitím vždy prázdné a čisté. To znamená, že by spotřebitelé měli použité kelímky pravidelně umývat teplou vodou a mycím prostředkem nebo v myčce nádobí, pokud je to vhodné, a nechat je po opláchnutí úplně vyschnout. Bez ohledu na to, zda je horký nápoj podáván obsluhou nebo samoobslužným systémem, kelímek by se nikdy neměl dotýkat výtokového hrdla, ze kterého horký nápoj proudí, aby se zabránilo šíření mikroorganismů.

Opakovaně použitelné kelímky mohou být vyrobeny z nerezové oceli, porcelánu, skla nebo plastu. Kelímky vyrobené z takzvaných přírodních materiálů jako je bambus, jsou většinou vyrobeny ze syntetických materiálů, jako je melaminová pryskyřice. „Přírodní“ materiály se pak přidávají k těmto plastům jako plnidla. Pokud se výrobky z melaminové pryskyřice používají při teplotách do 70 °C, což je obvyklé při plnění horkými nápoji, neexistují ze zdravotního hlediska žádné výhrady. Důležité je vždy dodržovat pokyny pro použití kelímku uvedené výrobcem.

Zdroj:www.bezpecnostpotravin.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama