Stále jablka z Polska s nadlimitním pesticidem

Potravinářská inspekce zjistila sedmou šarži polských jablek s nadlimitním pesticidem v množství 7,5 tuny

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě předchozích nevyhovujících zjištění jablek původem z Polska, u kterých laboratorní rozbor SZPI prokázal nadlimitní přítomnost pesticidů nebo přítomnost pesticidů nepovolených, pokračuje v intenzívních kontrolách tohoto segmentu.

Aktuálně inspektoři SZPI zjistili nevyhovující šarži nebalených jablek odrůdy Golden Delicius, země původu: Polsko, v provozovně společnosti Velkoobchod ovoce-zelenina Zdeněk Cimbura s.r.o. v Písku. Laboratoř SZPI u předmětné šarže prokázala přítomnost pesticidu propargite v množství 0,36 miligramů na kilogram (mg/ kg).

Používání propargitu k ochraně rostlin je na území EU zakázáno pro jeho nežádoucí vedlejší účinky.

„Opakovaná zjištění Potravinářské inspekce signalizují systémový problém polských dozorových orgánů v kontrole bezpečnosti u jablek původem z Polska, Inspekce bude v intenzivních kontrolách pokračovat. Podle dalších výsledků přistoupím k adekvátním krokům, jak jsem již dříve avizoval.“ reagoval ministr zemědělství Miroslav Toman.

Nevyhovující šarži dovezla do ČR společnost EFES, spol. s r.o., Praha 5 a do tuzemské tržní sítě uvolnila přes další subjekty téměř 7,5 tuny těchto jablek. Dodavatelem na polské straně je společnost P.P.H. “EWA-BIS“ Sp. z o.o., 02 233 Warszawa, Serwitufy.

Potravinářská inspekce dovozci uložila, aby neprodleně prověřil přítomnost a případně stáhl zbývající část závadné šarže od svých odběratelů.

„SZPI dovozci nařídila, aby následující tři šarže od předmětného polského dodavatele propustil do tržní sítě až po provedení analýz na obsah pesticidů.“ konstatoval ústřední ředitel SZPI Martin Klanica. Dovozce tak smí uvádět na trh jablka od uvedené polské společnosti až po potvrzení vyhovujících hodnot dle maximálních limitů reziduí pesticidů stanovených v nařízení (ES) č. 396/2005, a to minimálně v opatření definovaných 23 látek či skupin látek. Rozbory musí být provedeny v akreditované laboratoři pro daný typ analýz, jenž splňuje všeobecné požadavky na způsobilost zkušebních a kalibračních laboratoří.

Foto:Zdroj:www.bezpecnostpotravin.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama