Hlášení v systému RASFF: 41. týden 2018

Sledujte tato varování týkající se vašeho zdraví

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkamirozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtaři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

13/10/2018

Nizozemsko

 Listeria monocytogen eses(přítomnost /25g) v uzených makrelových filetech

Nizozemsko

12/10/2018

Švédsko

 nepovolené barvivo rhodamin B v nakládané vodnici

Libanon

12/10/2018

Belgie

 nepovolená látka dichlorvos (0.16 mg/kg – ppm) v jahodách

Belgie

12/10/2018

Polsko

 ochratoxin A (5.9 µg/kg – ppb) v pražených kávových zrnech

vyrobeno v Polsku, surovina z Nizozemska

12/10/2018

Belgie

 dimethoát (0.028 mg/kg – ppm) a nepovolená látka omethoát (0.084 mg/kg – ppm) v čerstvém špenátu

Belgie

12/10/2018

Nizozemsko

 nedeklarovan soja v sušenkách speculoos

Nizozemsko

12/10/2018

Irsko

 Salmonella enterica ser. Mbandaka (6,7:z10:-) v sušeném podmáslí a syrovátkovém proteinu

Irsko

12/10/2018

Itálie

 Salmonella (přítomnost /25g) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis)

Řecko

12/10/2018

Francie

 úlomek skla v jogurtu s hruškami a pistáciemi

11/10/2018

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v sezamové pastě s pistáciemi

Turecko

11/10/2018

Dánsko

 úlomky plastu v mražených kuřecích rolkách

Nizozemsko

11/10/2018

Francie

 rtuť (1.7 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

10/10/2018

Itálie

 otrava z potravin způsobená pravděpodobně bakteriemi Salmonella v uzeném marlínovi

Itálie, surovina ze Španělska

10/10/2018

Francie

 Listeria monocytogenes (<100 KTJ/g) v chlazených uzených drůbežích klobáskách

Francie

10/10/2018

Belgie

 rtuť (2.07 mg/kg – ppm) v mražených steacích z mečouna

Španělsko

10/10/2018

Itálie

 nedostatečné označení (chybějící údaj v italštině  “vyrobeno v zařízení, které zpracovává také ořechy“) kokosového mléka

Španělsko

10/10/2018

Švédsko

 možná přítomnost pšenice nedeklarované v zeleninové polévce s nudlemi

Írán, přes Nizozemsko

10/10/2018

Dánsko

 úlomek kovového drátu v mraženém sýrovém pečivu

Česká republika

10/10/2018

Spojené království

 nedeklarovaná hořčice a celer v krekrech s příchutí pizzy a barbecue

Austrálie

10/10/2018

Německo

 nepovolené barvivo rhodamin B v nakládané vodnici

Sýrie

09/10/2018

Nizozemsko

 benzo(a)pyren (20.4 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 739 µg/kg – ppb) v tobolkách s ginkgo biloba

Maďarsko

09/10/2018

Finsko

 úlomky kovu (1-3 mm) v kukuřici na popcorn

Maďarsko, baleno v České republice

09/10/2018

Švédsko

 riziko favismu v důsledku chybějících instrukcí k vaření na cizrně a fazolích

neznámý původ, baleno ve Švédsku

09/10/2018

Nizozemsko

 benzo(a)pyren (15.8 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (548 µg/kg – ppb) v tobolkách s ženšenem, guaranou a ginkgo biloba

Maďarsko

08/10/2018

Švédsko

 alergická reakce (na arašídy) způsobená snackem

Polsko

08/10/2018

Francie

 příliš vysoký příjem vitaminu E (673 mg/den) z doplňku stravy

USA

08/10/2018

Maďarsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v tekutých vejcích

Ukrajina, přes Lotyšsko

Zdroj:www.bezpecnostpotravin.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama