Jíte hmyz a ani o tom nevíte

Peruánská přísada z brouků zdražuje, výrobci už hledají alternativy

Možná celý život jíte hmyz a ani o tom nevíte. Široce používané červené barvivo známé jako karmín, které se objevuje v cukrovinkách, mléčných výrobcích, nápojích, sušenkách i rtěnkách, se totiž vyrábí ze sušených brouků. Cena za tunu této červeně jen za poslední čtyři roky vzrostla o 73 procent. Někteří výrobci však od jeho používání upouštějí.

Červené potravinářské barvivo známé jako karmín, košenila nebo E120 se vyrábí z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus, která žije na kaktusech hlavně v Latinské Americe. Díky němu je možné jídlo zbarvit v široké škále odstínů růžové, oranžové, červené i purpurové.

Barvivo se dává do jogurtů, zmrzlin, ovocných koláčů a jiného sladkého pečiva, nealko nápojů. Používá se také v kosmetickém průmyslu jako přísada rtěnek, očních stínů, šamponů, rtěnek, umělých barev. Používá se i v textilním průmyslu nebo v krmivech pro zvířata.

Podle serveru neziskové organizace Férpotravina  jde ale o alergen nevhodný pro děti.

„U některých citlivých jedinců může způsobit alergické reakce a často je košenila označována i za příčinu dětské hyperaktivity. Může způsobit anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu,“ píše se na webu organizace.

Příznivci karmínu zdůrazňují, že jde o přírodní produkt, který už před staletími používali Mayové a Aztékové. A že je zdravější než umělá barviva vyráběná z uhlí nebo ropy, ačkoli někteří lidé mohou mít vážnou alergickou reakci.

Největším producentem karmínu je Peru, celosvětově drží 95 procentní podíl. Byznys dává práci téměř 33 tisícům zemědělců, píše BBC.

Loni země vyvezla 647 tun karmínu za 46,4 milionu dolarů (979 milionů korun). S přihlédnutím k tomu, z čeho se barvivo vyrábí, by se mohlo zdát, že produkce bude pomalu klesat. Poptávka ale roste. V potravinářském průmyslu má karmín široké využití, protože je stálý a relativně bezpečný. Ale nabídka není nekonečná – peruánští farmáři nemohou dodávky neustále dostatečně navyšovat – cena karmínu v posledních letech vyletěla nahoru. Jen za poslední čtyři roky vzrostla cena za tunu červeně o 73 procent.

Výrobci nicméně hledají alternativy, i kvůli vegetariánům, pro které je jíst brouky zapovězené. Proti používání karmínu se staví také ochránci zvířecích práv.

„K vyrobení půl kilogramu barviva je potřeba zpracovat 70 tisíc brouků. Naštěstí rychle rostoucí obliba veganského životního stylu podněcuje čím dál víc firem k tomu, aby vyráběli jídlo, kvůli kterému netrpěl žádný živočich, bez ohledu na jeho velikost,“ nechala se slyšet Peta, největší nezisková organizace bojující za práva zvířat na světě.

Známou firmou, která od používání karmínu upustila, je americký kavárenský řetězec Starbucks. V roce 2012 si jeho zákazníci stěžovali, že firma používá barvivo v některých ledových kávách, smoothies a koláčích. Starbucks tak karmín vyměnil za přírodní barvivo lykopen získávaný z rajčat.

Mezi další alternativy patří výtažek z bobulovitých plodů nebo červené řepy. Žádné barvivo ale není tak stálé a snadno použitelné jako karmín. Například betanin, získávaný z červené řepy, na světle, v teple a na vzduchu bledne. Proto se používá ve výrobcích, které se v regálu obchodů moc „neohřejí“, nebo se prodávají mražené.

 

Foto:ona.idnes.cz, http://tn.nova.cz,Zdroj:/ekonomika.idnes.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama