Podzimní polévka z brokolice

Brokolice prospívá našemu zdraví

Brokolice obsahuje enzym zvaný myrosináza, který mění v brokolici obsažené sirnaté složky glukosinoláty v izothiokyanáty, a ty mají protirakovinné účinky. Enzym myrosináza je aktivní pouze u syrové brokolice, popř. v páře lehce upravené brokolici – vařením a pečením se enzym ničí!

Vysoký obsah draslíku v brokolici. Ten nejenom udržuje zdraví nervového systému, ale rovněž umožňuje optimální fungování mozku. Draslík je rovněž důležitým faktorem pro normální růst svalové hmoty.

Regulace krevního tlaku. Hořčík, vápník a draslík – tyto tři prvky obsažené v brokolici stojí za jejími pozitivními účinky na krevní tlak.

Brokolice obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, která na sebe váže volný cholesterol a vyvádí jej z těla.

Kemferol, jedna ze složek obsažených v brokolici, dokáže účinně bojovat proti alergenům v našem těle. Další z protizánětlivých složek jsou pak Omega-3 mastné kyseliny.

Brokolicová polévka : 

Ingredience na 5 porcí

  • středně velká brokolice
  • zeleninový bujon
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • větší špetka kurkumy
  • sůl (himalájská)
  • lžíce krupičky(nebo hrubé mouky)

Postup :

Z brokolice odřízneme tvrdé, spodní části a dáme vařit do osolené vody(asi 1.5l), spolu s bobkovými listy, novým kořením a pepřem.  Když je téměř měkká, tyčkovým mixérem trochu rozmixujeme. NEZAPOMENEME před mixováním vyndat bobkové listy. Pak přidáme kostku bujonu a kurkumu. Můžeme také trochu sušené natě petržele, nebo libečku. Ve skleničce s trochou studené vody rozmícháme vidličkou krupičku a nalijeme do polévky a ještě asi 5 minut povaříme. Do hotové polévky můžeme dát opečené pečivo. Pro zjemnění chutě si můžete přidat lžičku bílého jogurtu.

 

Dobrou chuť vám přeje Vesmír

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama