Rýmovník pro vaše zdraví

250 onemocnění, které pomáhá léčit

Tato aromatická rostlina připomíná vůni meduňky, máty, šalvěje, oregana i tymiánu. Prostě od každého trochu. Promnete-li lístek mezi prsty, její vůně zintenzivní a je pro vás léčivá.

Této rostlinky existuje asi 300 druhů s různými jmény, ale prakticky se stejnými vlastnostmi.

Léčivé vlastnosti Rýmovníku :

  • bolesti hlavy (čichejte k lístku)
  • rýma
  • nachlazení
  • ekzémy
  • kašel
  • bolesti žaludku
  • artritida
  • ledviny
  • prevence rakoviny
  • stres a úzkosti
  • horečka
  • střevní koliky
  • snižuje vysoký tlak
  • jaterní poruchy
  • otoky končetin
  • spáleniny
  • záděry u nehtů
  • vysoký cholesterol

Odvar připravený z 1 lístku čerstvě utrženého rýmovníku  a 200 ml se používá vnitřně při horečce, kašli, rýmě, nachlazení, zánětu průdušek ale také pomáhá při vysokém krevním tlaku, vysoké hladině cholesterolu, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech i střevní kolice. Výluh pak na obklady při otocích končetin, oděrky, spáleniny, a záděry u nehtů.

Obsahuje omega-6 mastné kyseliny, vitamín C a A a má antioxidační schopnosti. Sloučeniny obsažené v bylince silně podporují vykašlávání a vylučování hlenu z vašich dýchacích cest. Obsahuje protizánětlivé sloučeniny, které mají schopnost snížit zarudnutí a otok, a zároveň eliminují svědění a podráždění. Má vysoký obsah kyseliny askorbové, která posiluje imunitní systém. Působí mírně sedativně a tak je dobrý čaj proti stresům a úzkosti. Dále pak na žaludek a na ledviny jako účinné diuretikum.

Pro inhalování a na čaj  je vhodný Rýmovník purpurový, který zakoupíte za cca 50.-Kč.

Nesvědčí jí nedostatek světla a průvan, jelikož nastydne a začne žloutnout. Miluje teplo, proto ji v létě můžete dávat ven, ale přes poledne nenechávejte na přímém slunci. Pozor také na její přelévání vodou, začne černat a uhyne. Můžete ji 1x za čtrnáct dní hnojit, ale pokud ji budete používat na vaření a čaje, používejte pouze bio hnojivo. Přesazovat se může i dvakrát ročně, ale je dobré alespoň jednou a to na jaře a do zeminy je dobré přidat trochu písku.

Aby vám rostlina nerostla jen do výšky, je dobré zaštipovat její vrcholky a tak se vám rozkošatí. Množení je snadné a to tak, že uštípnete větvičku a dáte ji do vody, nebo rovnou do hlíny.

Pomáhá také proti mšicím, mouchám a dalšímu hmyzu, takže ho můžete pěstovat třeba na balkoně. Vůně je zvířátkům totiž nepříjemná a vyhýbají se místům, kde roste.

V kuchyni můžete jemně nasekaný použít do salátů, polévek, hodí se do marinád ke grilovaným masům.

Studie zabývající se touto rostlinou a jejími léčivými účinky tvrdí, že je to až na 250 onemocnění, které pomáhá léčit.

Reklama

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama